Ce trebuie sa stim despre laptele matern?

Daca este sa vorbim despre cel mai echilibrat aliment pentru nou-nascut si sugar, atunci laptele matern ocupa un loc primordial, mai ales ca el contine atat anticorpii necesari impotriva infectiilor, precum si substantele care asigura o buna dezvoltare a bebelusului.

In primele zile dupa nastere, secretia glandelor mamare se numeste colostru, o substanta de culoare galbuie, bogata in probiotice, componente care exercita stimularea micro-organismelor de la nivelul colonului si sporeste flora protectoare a mucoasei stomacului (bifidus) impiedicand, astfel, aderenta bacteriilor.

contaminated-breast-milk-ftr

Celulele vii sau leucocitele sunt mai numeroase in compozitia colostrului (1milion/ml), fata de laptele secretat ulterior.

Sterilitatea laptelui matern este proprietatea care il face unic din acest punct de vedere, intrucat el poate fi consumat in stare cruda, fara a necesita fierberea, asa cum se intampla in cazul celorlalte sortimente de lapte. In acest mod, el isi pastreaza intacte vitaminele si sarurile minerale, stabilite in mod natural, in asa fel incat, sa satisfaca pe deplin toate nevoile micutului.

Laptele de mama, are si proprietatea de a-si adapta compozitia in functie de necesitatile si varsta bebelusului, prezentand variatii chiar si in cadrul aceleiasi mese. Din acest motiv, laptele de la finalul suptului este mai sanatos fata de cel de la inceput, acesta fiind mai bogat in lipide, proteine si vitamina k.

Aceasta compozitie variaza intr-o mica proportie de la o femeie la alta si se afla in stransa legatura cu modul de viata si alimentatia mamei.

Daca in perioada dezvoltarii intra-uterine, toate substantele nutritive ajungeau de la mama la fata prin intermediul placentei si al cordonului ombilical, dupa nastere, acest transfer se realizeaza prin intermediul laptelui matern.

Prin urmare, acest aliment trebuie protejat de de substantele daunatoare regasite in bauturile alcoolice, tutun, excesul de cafea sau ceaiuri tari, care ajung in proportii diferite in organismul sugarului, creindu-i acestuia fie stari de somnolenta, fie de agitatie.

Tot aici, se pot inscrie si unele medicamente, indicat fiind ca mama sa consulte doctorul cu privire la tratamentele care nu prezinta contraindicatii in cazul alaptarii.

Exista si alte interdictii alimentare care pot modifica usor proprietatile laptelui matern, cum ar fi: patrunjelul, ceapa, conopida, etc, care confera un gust pronuntat acestuia si care ii determina pe unii sugari sa refuze suptul.

Alte alimente (fasolea, mazarea, varza, etc.) consumate de mama, pot provoca bebelusului stari de disconfort, colici, scaune numeroase, agitatie.

Cunoscand multitudinea de beneficii specifice laptelui matern, proaspata mamica este cea care, condusa de o constiinta rationala, va decide sa-si hraneasca bebelusul cu propriul lapte, in detrimentul oricarei alte forme de alimentatie artificiala.

Bine de stiut :

– vitamina K continuta de laptele matern de la finalul suptului, protejeaza sugarul impotriva bolii hemoragice (hipoprotrombinemia);

– laptele matern poate fi conservat timp de 8 ore, la o temperatura de 0-4 °C. Perioada de conservare se poate extinde la 3-6 luni, daca acest aliment va fi pastrat la -15 °C.

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *