Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana a devenit o alternativa tot mai des imbratisata de catre femeile care au o conceptie eronata despre mecanismul nasterii pe cale naturala, anxietatea provocata de durata si intensitatea travaliului fiind, de cele mai multe ori, principalul motiv care le determina pe acestea sa opteze pentru nasterea prin cezariana.

Exista totusi, unele cazuri in care nasterea prin cezariana nu mai este o optiune, ci ea este preconizata si programata din timp de catre medic, care tine cont de riscul crescut pe care il implica anumiti factori (pozitie nenaturala a copilului in uter, diverse afectiuni ale mamei, etc.). Alteori, procedeul chirurgical intervine de urgenta, datorita unor complicatii de ordin medical, reprezentand singura modalitate prin care se poate salva viata mamei si/sau a copilului.

Nasterea prin cezariana are loc in blocul operator si debuteaza printr-o anestezie epidurala (spinala), care amorteste jumatatea inferioara a corpului mamei sau o anestezie generala, efectuata doar in cazuri speciale.

In plus, mamei i se va introduce in brat o perfuzie, in eventualitatea in care se impune administrarea unor diverse medicamente, precum si o sonda, in vederea drenarii urinei.

Woman Giving Birth

Ulterior, medicul va stabili daca va proceda la efectuarea unei incizii verticale (de la nivelul ombilicului si pana in zona pelviana) sau a unei sectiuni orizontale (deasupra pubisului). Daca nu exista nici un fel de complicatii (pozitie nefireasca a fatului, urgenta extragerii acestuia, dimensiunea prea mare a fetusului, etc.), incizia cea mai recomandata, in cazul nasterii prin cezariana, este cea in sens orizontal (15 cm in lungime). Aceasta se vindeca mult mai repede, cicatricea este mai putin vizibila si exista un risc foarte scazut de deschidere, in cazul unei nasteri ulterioare.

Urmeaza incizia muschilor peretelui abdominal, a peritoneului, pentru ca mai apoi medicul sa procedeze la deplasarea usoara in jos a vezicii urinare, pentru accede la partea inferioara a uterului. In acest stadiu, va avea loc aspirarea lichidului amniotic si extragerea rapida a bebelusului si a placentei, un proces care dureaza intre 5 si 10 min.

Micutului i se va curata caile aeriene, i se va sectiona cordonul ombilical, iar in cazul in care nu exista alte complicatii ale nasterii prin cezariana si mamei nu i-a fost administrata anestezia generala, nou-nascutul poate fi asezat pe pieptul acesteia.

Totodata, medicul va inspecta starea organelor interne ale pacientei, va putea decide, daca este cazul, sa-i administreze oxitocina acesteia, o substanata care favorizeaza contractarea uterului si implicit stoparea hemoragiei.

Tot acum, personalul medical sutureaza uterul si straturile incizate, procedura finala, ce va dura aproximativ 30 min.

Chiar daca nasterea prin cezariana a devenit o modalitate tot mai des practicata, medicii recomanda nasterea pe cale naturala, deoarece prezinta mult mai multe avantaje atat pentru mama cat si pentru copil.

Bine de stiut:

– desi nasterea prin cezariana prezinta un risc al mortii scazut (2%), procentul este mai mare decat in cazul nasterii naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *