Cresterea greutatii in perioada de sarcina

Cresterea in greutate a viitoarei mamici este un element cheie pentru buna derulare a celor 9 luni de sarcina. Chiar daca pentru multe dintre femeile insarcinate, kilogramele in plus reprezinta o problema de ordin estetic, aceasta crestere in greutate este inevitabila si esentiala, in acelasi timp, pentru a asigura fetusului mediul propice de dezvoltare.

In plus, trebuie eliminat si mitul conform caruia, „femeia insarcinata trebuie sa manance cat pentru doi”, in realitate, aceasta nu va avea nevoie decat de maxim 300 calorii in plus pe zi si chiar mai putine in primele luni de sarcina.

In cursul primului trimestru de sarcina, cresterea in greutate este scazuta, de cele mai multe ori trece neobservata, mamica castigand aproximativ 1,8 kilograme. In mod paradoxal, in cazul in care femeia insarcinata se confrunta cu stari de greata si voma, care ii diminueaza considerabil apetitul, aceasta va manca mai putin, va utiliza mai multa energie si prin urmare, va pierde circa 1-2 kilograme pe parcursul acestor 3 luni.

Incepand cu trimestrul 2 de sarcina, cresterea in greutate se accelereaza, dat fiind si faptul ca starile de greata se diminueaza sau dispar definitiv, ceea ce permite viitoarei mame sa acumuleze cam 500g. saptamanal, ajungand, ca la sfarsitul celor 6 luni de sarcina (perioada anabolica), sa isi sporeasca greutatea initiala cu un plus de aproximativ 7-8 kilograme.

In cursul trimestrului 3 de sarcina, cunoscut si sub denumirea de faza catabolica, adica etapa in care nevoile energetice ale fetusului sunt foarte importante, femeia insarcinata, va acumula aproximativ 2 kilograme lunar.

Mai ales in ultimul trimestru de sarcina, pot aparea  vergeturile care pot fi evitate sau sa se diminueze efectele ( vezi vergeturile ). Trebuie precizat faptul ca fiecare femeie se dezvolta diferit si poseda propria morfologie, motiv pentru care nu se poate vorbi despre o greutate standard in perioada sarcinii, aceasta variind, de la caz la caz, in functie de mai mai multi factori (inaltime, greutatea initiala, dimensiunea taliei, varsta etc).

Exercise_Pregnant_women

In perioada sarcinii este indicat ca mamica sa faca exercitii usoare de sport, astfel incat atat organismul ei, cat si al copilului sa se mentina activ si sanatos. Mamica trebuie sa se plimbe, sa se deplaseze cu bicicleta (primele 5 luni de sarcina), sa mearga la inot, etc. Mai multe exercitii fizice pentru imbunatatirea tonusului muscular si a sanatatii, care pot fi efectuate comod acasa, fara sa necesite deplasare gasiti pe femeiaambitioasa.ro.

Insa, fiecare viitoare mamica poate sa isi calculeze numarul ideal de kilograme care este recomandat sa il castige, in functie de Indicele sau de masa corporala (IMC), care poate fi calculat conform urmatoarei formule: IMC= greutatea (kg) inaltimea ² (m).

In functie de rezultatul obtinut, baremele privind kilogramele indicate a fi cumulte de catre viitoarea mama pe parcursul celor 9 luni de sarcina, sunt urmatoarele:

– IMC inferior valorii de 18,5, se recomanda o crestere in greutatea cu 12-18 kilograme.

In cazul in care femeia este subponderala, este indicat ca aceasta sa nu inceapa conceperea pana in momentul in care nu a atins o greutate normala, tocmai pentru a evita nasterea inainte de termen sau aducerea pe lume a unui copil ce prezinta semne de subnutritie, avand o greutate mai mica de 2,5 kg,.

Desi, subponderabilitatea afecteaza fertilitatea, in cazul in care femeia este deja insarcinata, aceasta trebuie sa consulte medicul in vederea prescrierii celei mai bune alimentatii posibile pentru sine si implicit, pentru dezvoltarea armonioasa a fetusului

– IMC cuprins intre 18,5-25, indica o corpolenta normala, iar greutatea ideala presupune acumularea unui numar de 9-12 kg;

– IMC situat intre 25-30, este unul superior, care indica un exces de greutate, caz in care este recomandat ca femeia insarcinata sa acumuleze doar 7-11 kg.

In situatia in care viitoarea mamica este supraponderala, se va acorda o atentie deosebita in ceea ce priveste cresterea in greutate, deoarece excesul poate duce la hipertensiune arteriala, diabet gestational, precum si nasterea (obligatoriu prin cezariana) unui bebelus cu o greutate de peste 4 kg (mcrosom).

In plus, specialistii considera ca supraponderabilitatea determina o mai slaba secretie lactica, dar si o dificultate sporita in ceea ce priveste tinerea nou-nascutului in brate, in momentul alaptarii.

– IMC cuprins intre 30-40 sau superior valorii de 40, indica o stare de obezitate, respectiv obezitatea severa, care determina serioase complicatii medicale, ce pot prejudicia sanatatea mamei si a copilului.

Daca femeia este diabetica, aceasta trebuie sa inceapa sarcina cu un IMC incadrat in limitele normale. In cazul in care este deja insarcinata, trebuie sa acorde o atentie sporita asupra nivelului de zahar din sange, care trebuie sa ramana stabil pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina.

Un caz aparte il reprezinta sarcinile multiple, deoarece, in situatia in care viitoarea mamica va avea gemeni, aceasta va creste in greutate cu aproximativ 20kg, sau chiar mai mult, in functie de numarul de bebelusi care se dezvolta in mediul intrauterin.

Desi, cresterea in greutate alarmeaza foarte multe mamici, vestea buna este aceea ca nu toate kilogramele le apartin in exclusivitate, ele fiind repartizate, cu aproximatie, astfel:

– greutatea copilului (2,8-4 kg);

– placenta (0,7kg);

– lichid amniotic (0,9kg);

– uterul (1kg);

– volumul sanguin (1,8 Kg)

– greutatea sanilor (0,7kg);

– retentie de lichid in organism (1,4kg);

– grasimi stocate pentru alaptat (2,5kg).

Prin urmare, mama va scapa de o mare parte din ele, in momentul in care se va produce nasterea, ba chiar va putea reveni la greutatea initiala in cateva luni dupa fericitul eveniment, in cazul in care va avea o alimentatie echilibrata.

Bine de stiut:

– Pe perioada sarcinii este contraindicat ca viitoarea mamica sa tina regim, deoarece acesta poate determina numeroase complicatii medicale (malnutritie fetala, nasterea prematura, retard de crestere intrauterina etc).

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *