Importanta jucariilor pentru bebelusi

Pe langa divertismentul pe care il ofera jucariile pentru bebelusi, acestea indeplinesc si o functie educativa. Ele stimuleaza, deopotriva creativitatea si il ajuta pe micut sa isi dezvolte atat aptitudinile fizice, cat si pe cele mentale, care ii vor fi necesare mai tarziu.

De fiecare data cand vreti sa faceti cadou jucarii pentru bebelusi, este indicat sa luati in considerare urmatoarele sfaturi:

  • jucariile trebuie sa fie adaptate varstei bebelusului;
  • nu oferiti micutului jucarii din metal, pentru ca exista riscul de ranire, dar nici jucarii cu parti detasabile care, prin inghitire, pot provoca axfisierea;
  • cele mai sigure sunt cele din materiale biologice (lana, in, lemn etc),
  • care sunt colorate cu vopsele naturale;
  • jucariile trebuie sa fie rezistente, cu colturile rotunjite si fabricate din materiale care respecta normele de siguranta, pentru a se inlatura riscul ca micutul sa ingereze produse chimice, toxice;
  • cititi toate instructiunile specificate pe jucarii.

Children playing with musical toys. Isolated on white background

Chiar daca bebelusul in varsta de 2-3 luni, isi petrece cel mai mult timp dormind, dezvoltarea sa este foarte rapida si incepe sa descopere mediul cu ajutorul vazului, auzului si pipaitului. Asadar, prima jucarie a micutului, trebuie sa il ajute in aceasta etapa de explorare si sa ii favorizeze dezvoltarea acestor simturi. Din acest motiv, jucariiile pentru bebelusi trebui sa fie atractive din punct de vedere al culorilor si sa aiba o compozitie moale, astfel incat sa ii permita micutului manipularea in siguranta.

Zornaitoarea, poate fi considerate jucaria ideala pentru aceasta varsta, mai ales ca bebelusul incepe sa isi foloseasca din ce in ce mai des manutele. De aceea, jucaria trebuie sa fie fabricata din materiale usoare, astfel incat micutul sa o poata tina cu usurinta in manuta. In plus, zgomotele zornaitoarei ii va atrage atentia si ii va stimula auzul.

Printre jucariile bebelusului de 4-5 luni, caruselul mobil este, prin excelenta, ideal, datorita miscarilor care capteaza privirea si incita bebelusul sa faca exercitii oculare. In plus, melodiile cu care este dotat va linisti micutul, il va ajuta sa adoarma si ii va stimula auzul.

Si pentru ca la 6 luni, bebelusului incep sa ii apara primii dintisori, el va baga in gurita tot ce prinde. In acest caz, inelul de cauciuc este perfect adaptat acestei perioade si ,totodata, cu ajutorul sau, bebelusul va reusi, putin cate putin, sa isi coordoneze miscarile manutelor.

Intre 7 si 9 luni, este recomandat ca bebelusul sa primeasca jucarii moi, din cauciuc, cu margini rotunjite si colorate cu vopseluri non-toxice, pentru ca la aceasta varsta, va avea tendinta sa le introduca in gura si nu trebuie sa existe nicun risc de lezare a gingiilor, inca foarte fragile.

La baita, nu trebuie sa lipseasca traditionala ratusca din cauciuc. Incepand cu varsta de 10 luni, micutul incepe sa emita primele monosilabe, iar jucariile muzicale pentru bebelusi sau cele care emit sunetele animalelor devin indispensabile in aceasta etapa.

La 11-12 luni, jucariile pentru bebelusi trebuie sa ii ofere micutului o autonomie mai mare in miscare, deoarece acesta incepe sa se deplaseze “ de-a busilea”. Chiar daca inca nu vorbeste bine, bebelusul are acum propriile sale dorinte si nevoi. Iar jucariile trebuie sa raspunda asteptarilor sale. O minge viu colorata, cu siguranta, il va amuza si il va captiva, stimulandu-l la miscare.

Incepeti sa completati arsenalul de jucarii pentru bebelus cu diverse cuburi de constructie, masinute, papusi, in functie si de sexul micutului.

In aceasta etapa, jucariile care pot fi impinse, sunt necesare, deoarece bebelusul poate sa faca exercitii de mers, insa acestea trebuie sa fie suficient de stabile, astfel incat sa se evite caderea micutului. Dupa ce piticul a implinit varsta de 1 an, optiunile in materie de jucarii vor deveni mult mai variate.

Prin urmare, jucariile pentru bebelusi reprezinta un adevarat mijloc prin care micutul incepe sa perceapa lumea exterioara. Alegerea unei jucarii nu trebuie privita cu superficialitate, deoarece, pe langa normele de siguranta care trebuiesc avute in vedere, se va tine cont ca jucariile sa corespunda perfect etapelor de varsta ale acestuia.

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *