Febra la sugari

Cea mai facila modalitate prin care mamica poate observa daca bebeblusul sau are febra, este reprezentata de testul atingerii, o modalitate care prezinta acuratete in 75% din cazuri.

Verificarea temperaturii la nivelul extremitatilor corpului sugarului este una eronata, deoarece contractia vaselor va impiedica circulatia normala a sangelui, in special la nivelul membrelor, care vor fi, in consecinta, mai reci in comparatie cu restul corpului. Din acest motiv, este indicat ca mama sa faca testul atingerii in zonele unde se concentreaza caldura, respectiv la nivelul toracelui sau al abdomenului micutului.

Confirmarea/infirmarea febrei la sugari, se va face numai cu ajutorul termometrului, metoda cea mai indicata fiind cea pe cale rectala, deoarece are un grad inalt de precizie, fata de restul tehicilor (mentinerea termometrului sub limba, sub axila, in ureche etc).

Nivelul optim al temperaturii sugarului se situeaza intre 36-37,5°C, insa, in cazul in care, acesta are sub 3 luni si o temperatura rectala de peste 38°C, se poate vorbi despre febra, situatie care impune consultarea medicului de specialitate, mai ales daca este asociata si cu alte simptome (varsaturi, lipsa apetitului, paloarea fetei, spasme, pete rosii, stare de apatie), care pot fi semenele clare ale unei infectii.

In conditiile in care sugarul a depsit varsta de 3 luni si are o temperatura de 39,2°C, dar febra nu ii modifica comportamentul, este posibil ca medicul sa prescrie administrarea unor medicamente antitermice (paracetamol, ibubrofen etc), care isi vor face efectul, de regula, intr-o ora. Acestea nu vor scadea febra ci va regla temperatura la un nivel confortabil pentru sugar, deoarece febra va persista atata timp cat exista si infectia.

sick-baby-130423

Spre deosebire de aceste medicamente care determina foarte rar reactii adverse, parintii trebuie sa stie ca administrarea aspirinei (cel mai toxic antitermic) este contraindicata pentru febra, datorita asocierii cu sindromul Reye (insuficienta hepatica acuta cu edem cerebral). Unii pediatrii considera faptul ca o temperatura de 37,5°C este benefica pentru organismul sugarului, deoarece favorizeaza producerea anticorpilor, cu rol de apararea impotriva microbilor.

Cu toate acestea, febra este si va ramane primul indiciu natural care sugereaza faptul ca organismul sugarului, cu un sistem imunitar incomplet maturizat, incepe lupta cu o infectie. Ea nu este o boala, ci, mai degraba, un simptom, un avertisment , determinat de pirogenele eliberate de globulele albe, care ajuta organismul sugarului sa lupte contra microbilor si virusilor periculosi.

O buna interpretare pentru febra la sugari de catre parinti, se poate face cunoscand urmatoarele criterii:

– inexistenta febrei, cand temperatura sugarului este cuprinsa intre 36,5°C -37,5°C;

– febra moderata, cand temperatura corpului micutului este cuprinsa intre 37,5°C – 38,5°C;

– febra puternica, cand temperatura este cuprinsa intre 38,5°C – 40°C;

In cazul depasirii temperaturii superioare de 40°C, sugarul poate suferi de convulsii febrile, insotite de urmatoarele simptome: respiratie greoaie, varsaturi, eruptii cutanate, dureri abdominale, greturi, delir, spasme, iritabilitate, stare de somnolenta etc. Ele dureaza, de regula, 1-2 min., dar au existat si cazuri in care acestea s-au prelungit pana la 10 min. Din pacate, in 40% din cazuri, convulsiile au caracter repetitiv.

Exista si situatii in care febra sugarului poate reprezenta un efect secundar al unui vaccin sau medicament. In alte circumstante, ea este strans legata de faptul ca incaperea in care se afla micutul este incalzita excesiv sau acesta este foarte gros imbracat.

Inainte de venirea medicului de specialitate, mamica poate sa acorde sugarului primul ajutor prin cateva metode cu rol de diminuare a temperaturii micutului:

– administrarea de lichide, pentru a se compensa efectul transpiratiei si pentru ca sugarul sa ramana hidratat;

– imbracarea cu hainute lejere, care permit pierderea de caldura prin piele (de regula, se va imbraca sugarul cu un strat mai mult de haine decat in cazul unui adult);

– baie cu apa calduta, cu o temperatura cu 2°C mai mica decat temperatura sugarului sau stergerea acestuia cu un burete umed;

– comprese cu apa (nu gheata) pe frunte si abdomen sau impachetarea intr-un cearsaf umed timp de 30 min.;

– pastrarea confortului mediului abiant (18°C -20°C) si aerisirea incaperii, evitandu-se prezenta curentilor de aer.

Pe langa acestea, pentru febra la sugari, mama va evita frectiile cu alcool si otet, deoarece acesta poate ajunge in sange, prin piele sau poate fi inhalat, determinand posibile probleme de respiratie, crize ale micutului etc. La fel de gresita este si tehnica potrivit careia mamica inveleste excesiv sugarul, pentru a provoca transpiratia, o metoda care nu face altceva decat sa creasca si mai mult temperatura acestuia.

Bine de stiut:

– asocierea aspirinei cu sindromul Reye, a determinat Academia Americana de Pediatrie sa considere contraindicat acest medicament copiilor sub 12 ani. Acest sindrom este foarte rar intalnit si anume, un caz la 100.000 de oameni.

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *