Alimentatia corecta la sugari

Cea mai indicata si benefica sursa de hrana pentru sugari, in primele luni de viata, este reprezentata de alimentatia la san. Laptele mamei este, prin excelenta, cel mai mult aliment pentru micut, datorita proprietatiilor sale unice care asigura o buna dezvoltare si imunizare a acestuia. Exista si cazuri in care laptele de origine animala sau diversele formule industriale sunt utilizate ca alternativa a celui uman.

Daca laptele matern este o hrana completa, in cazul practicarii alimentatiei artificiale pe baza de formule de lapte, este obligatoriu ca mama sa respecte proportia concentratiei dintre laptele praf si cantitatea de apa folosita pentru diluare.

Baby-nutrition (1)

In cazul laptelui de vaca situatia se ingreuneaza vizibil, deoarece mamica va trebui sa il dilueze cu apa, sa adauge zahar, faina de orez, ulei de floarea-soarelui in proportii conforme cu varsta sugarului.

In ambele situatii, tanara mama se va ingriji de pastrarea corespunzatoare a acestui aliment, pentru a se evita alterarea sa si implicit imbolnavirea sugarului.

Primele 4 luni de la nastere sunt cunoscute drept „perioada laptelui”, etapa in care alimentatia la sugari consta exclusiv din lapte. Este indicat ca prima alaptare a sugarului sa inceapa imediat dupa venirea sa pe lume, pentru ca in urmatoarele 3-4 zile, acesta sa aiba nevoie de 5-6 mese pe zi.

Incepand cu luna a 5-a intervine etapa de diversificare a alimentatiei sugarului, cand se inlocuieste, de regula, un supt cu o masa bazata pe alimente solide, fie de origine animala (peste, carne, galbenus de ou) fie vegetala (fructe, legume, cereale). Acestea se introduc treptat, la inceput in cantitati mici si trebuie sa fie potrivite pentru varsta si posibilitatea de digerare a sugarului.

Chiar daca exista unele controverse cu privire la diversificarea alimentatiei la sugar, un lucru este cert si anume acela ca pana la 4 luni, bebelusul nu are nevoie de alt aliment in afara laptelui, intrucat acesta acopera totalitatea nevoilor nutritionale ale micutului.

Pe masura ce sugarul se indreapta spre varsta de 1 an, pe langa grisul cu lapte, supe strecurate si piureuri din fructe sau legume, mamica trebuie sa introduca progresiv in alimentatia sugarului si alte alimente cum ar fi: iaurt simplu sau cu adaos de cereale/biscuiti macinati, orez, carne vita sau pui, lapte de vaca intergral cu 3,5% grasime, etc. Ea va tine cont, intotdeauna, ca alimentele sa fie bine omogenizate, iar dupa dezvoltarea fiziologica a sugarului (masticatie, inghitire, digestie) ii va putea da hrana sub forma de bucati mici.

In ceea ce priveste nevoia de lichide a sugarului, aceasta va fi asigurata de apa de buna calitate (plata, apa fiarta si racita), de sucuri din fructe si zarzavaturi diluate, fara adaos de zahar, zeama din compoturi. Sunt interzise bauturile alcoolice si sucurile cu aditivi.

In plus, alimentatia la sugari trebuie sa se desfasoare in conditii optime, tocmai de aceea mamica il va hrani cand este bine trezit din somn, pentru a se evita suptul automat, „pasiv”.

Un rol esential in ceea ce priveste alimentatia la sugari este legat de regularitatea meselor si de faptul ca acestea trebuie sa fie echilibrate, sa cuprinda toate substantele nutritive esentiale dezvoltarii armonioase a micutului si sa includa alimente perfect adaptate functiilor sale digestive, care sunt mult diferite fata de cele ale unui adult.

Alimentatia sugarului nu trebuie sa contina adaosuri de zahar si sare, deoarece alimenetele sarate predispun la tensiune arteriala, iar cele dulci la obezitate.

La implinirea primului an de viata, micutul va fi alimentat cu hrana din meniul familiei, tinandu-se cont, bineinteles, de preferintele acestuia. Majoritatea prefera o alimentatie simpla, bine pregatita si necondimentata.

In ultimul timp au avut loc progrese extraordinare in ceea ce priveste alimentatia la sugari, existand adevarate programe lunare care educa mamicile cu privire la alimentele si cantitatile corecte cu care trebuie hranit micutul, raportate la varsta acestuia.

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *